Nattprat med Petter og Herborg

Setter du pris på den gode samtalen og er lydhør for kloke refleksjoner om det viktige i livet, bør du for all del ikke gå glipp av nattpraten i Harran kirke mellom Olavsfest-sjef Petter Myhr og biskop Herborg Oline Finnset torsdag 9. juni.

Etter inspirasjon fra Vestfront-møtene under Olavsfest der festivalsjef Myhr årvisst inviterer kloke mennesker til samtaler, har arrangørene ønsket seg et tilsvarende arrangement under Musikkfestdagene i Grong. Valget falt på Nidaros-biskopen, som samme uka har visitas i Overhalla, og namsosingen Petter Myhr som i mange år har ledet Olavsfestdagene og tidligere hatt ansvar for livssynssendingene på NRK radio og vært sjef for Rockheim.

– Vi har fått frie tøyler av arrangørene og ønsker å gjennomføre en fri samtale som fordrer ettertenksomhet, sier Herborg Finnset. Programmet har fått navnet «Samtale i mellomrommet».

– Det er tid for refleksjoner, og vi leter etter gode fortellinger og det som er dyrebart for oss. De beste samtalene finner gjerne sted seint om kvelden, når dagen og alle våre gjøremål er unnagjort. Jeg har alltid likt de seine samtalene, de blir gjerne litt annerledes. Tida går litt saktere, distraksjonene forsvinner og praten handler om ting som er viktige for oss, sier Petter Myhr.

Biskopen ønsker ikke en stramt planlagt nattsamtale i Harran kirke.

– En god samtale kan ikke planlegges. Som jentunge måtte vi nøste strikkegarnet. Ble det nøstet for strant, mista garnet spensten. Slik er det med samtaler også – de må ha spenst og må ikke være for hardt nøstet. Vi tenker at vi skal ta utgangspunkt i hvor vi kommer ifra – hva ståstedet vårt er både geografisk og i livet, sier biskopen.

Hva er Harran og Namdalen for Petter Myhr og Herborg Finnset? Det får vi sikkert svar på under samtalen – men vi kan forsikre om tydelige forbindelser for dem begge.

– Min historie som namsosing inneholder også en klar forbindelse til Harran, sier Petter. Svigerfaren kom herfra, og han vokste opp på andre sida av riksvegen fra kirka. Hans far var kirketjener i Harran i en årrekke

For Herborg er ikke tråden like tjukk, men hun hadde årvisse sommeropphold i Namsskogan ettersom mora Ragnhild Gulliksen vokste opp der da hennes far arbeidet på jernbanen og kjøpte gård.

– Vi har fortsatt forbindelse dit, selv om den ikke lenger er så sterk, sier hun

Hvilke fortellinger og hendelser former livene våre? Hvem setter premissene for hva vi bruker livet til – og hvilke valg vi tar?

Både for Herborg Finnset og Petter Myhr har tro vært en del av livsvalget. Og sannelig tror vi at de som møtes i Harran kirke 9. juni vil få hjelp til å nøste trådene for Herborg og Petter bakover til et felles møtepunkt i deres forhistorie.

– Når vi skal samtale slik, med publikum, og med en hensikt å oppnå refleksjon, må vi begynne et sted og ta oss sjøl med inn i det som kan bli tydelig og viktig. Helt sentralt i en samtale er at vi lytter til dem vi samtaler med. Dessuten må vi være oppriktige og utfordrende om det som er viktig i livet. Derfor skal vi ikke være forutbestemt på hva vår samtale skal inneholde, men rett og slett se hvor den fører oss, sier Herborg.

Petter elsker å snakke om tro og eksistensielle ting.

– 20-åringene har aldri vært 30 eller 40 år og kan ikke trekke på egne erfaringer om dette. Jeg er opptatt av hvordan erfaringene vi gjør oss, utvikler oss som mennesker. Alle tror på ett eller annet – også de som sier de ikke har noen tro. Alle våre opplevelser og erfaringer påvirker hvem vi er. Hvordan nærer vi troen, hvor finner vi «mat» for den? undrer Petter.

Og biskopen følger opp med å konstatere at det i vår tid er rom for å snakke om de viktigste tingene i livet i det offentlige rommet.

Skal du gi deg selv et rom for refleksjon og lytte til en god samtale tør vi garantere at nattpraten mellom biskop Herborg Finnset og Olavsfest-sjef Petter Myhr er et slikt rom. Og i tillegg til kirkerommet som fysisk arena for denne samtalen, vil den få næring også gjennom vakker sang av Maria Fiskum, med  Joar Myrvang på orgel og Pål Wegg på piano.