Grong musikkforening

Grong musikkforening er vertskap for og arrangør av Musikkfestdagene i Grong. Det må selvfølgelig markeres med egen konsert i Kuben. Nå gleder styreleder Tilde Fagerstrand Heia og leder i arrangementskomiteen, Erik Seem, seg på korpsets egen festkveld som er gjort mulig i et samarbeid med Grong Sparebank.

De lover at det blir en flott og spennende korpskonsert med innslag som markerer korpsets posisjon og kvalitet.

– Vi feiret 50 år i 2019. Korpset ble startet i 1969 som ei sammenslåing av korpsene på Tømmerås og Bergsmo – og besto vel stort sett av bønder og jernbanefolk, sier Erik Seem.

Komponisten Terje Adde har skrevet bestillingsverk til arrangøren, Grong musikkforening basert på joiken «Aejrienvaerie» (Geitfjellet) av Laila Totsås Limdholm. Foto: Ragnar Prestvik

Korpset er om lag like gammelt som det gamle samfunnshuset, som i alle år har vært base for øvinger, møter og konserter. Men i de siste årene har de inntatt Kuben med øvingslokaler, lager og konserter.

– Grong musikkforening har skaffet seg et ry som en god arrangør, som ei forening som får til ting – en virkelig kulturaktør i Grong, I 25 år hadde vi ansvar for å gjennomføre laksfestivalen. Det ga oss erfaringer langt ut over det musikalske, sier han.

Mangfoldet i korpset og entusiasmen de har omgitt seg med, kom til god nytte i forbindelse med åpninga av Kuben der de var husorkester og hadde mange andre oppgaver.

Laila Totsås Lindholm smelter fløytesolo sammen med joiken «Aejrienvaerie» i bestillingsverket. Foto: Line Berre

– Vi har i underkant av 30 musikere i korpset. Det er en inspirert gjeng og det er svært lite fravær fra øvelsene. Vi er nødt til å ha noe å arbeide mot, og til å kunne vise oss fram, sier Tilde.

– Da Leif Johannes Sklett lanserte ideen om musikkfestdagene, tenkte korpset seg godt om. Men vi fant ut at det passet å ha et slikt prosjekt å arbeide med og samle oss om.. Det er godt å ha dyktige pådrivere i egne rekker, sier Tilde.

I korpsets konsert onsdag 8. juni blir det servert original musikk – et bestillingsverk fra Terje Adde og Laila Totsås Lindholm. Laila har skrevet en joik om Geitfjellet (Aejrienvaerie) som hun selv skal framføre som solist med korpset. Joiken er basisen i Terje Addes bestillingsverk.

– Vi har sjelden fått laget egen musikk til korpset, det er vel bare Tor Halvard Nilsen som har skrevet på bestilling fra oss tidligere, pluss en marsj som er skrevet for korpset av Ane Fiskum Sunde.

Terje Adde er svært tilfreds med bestillinga han fikk fra Grong musikkforening.

– Jeg drodla litt sammen med dirigent Per Jonny Skjerve og havnet på at vi måtte gjøre noe omkring Geitfjellet – et landemerke i Grong og av betydning for et stort omland. Og så har Geitfjellet også en sterk samisk posisjon. Så kontakta vi Laila Totsås Lindholm om å lage joiken, sier Terje

Hele bestillingsverket tar drøyt 12 minutter. Joiken er et bærende element i komposisjonen. Terje Adde er glad for at Laila også skal spille fløyte med korpset i tillegg til å framføre joiken.

– Jeg synes det er flott at Laila får komme fram og vise det hun står for, sier Adde.

I tillegg til bestillingsverket blir det en avdeling med storbandmusikk med Vetle Røsten Granås som sangsolist og annen musikk fra korpsets repertoar.

Grong musikkforening er arrangør av Musikkfestdagene i Grong og gleder seg stort til sin egen konsert. Fremst fra venstre dirigent Per Johnny Skjerve, styreleder Tilde Fagerstrand Heia og arrangementskomiteens leder Erik Seem. Foto: Privat