I foajéen til Kuben vil Kunstutstillinga på Musikkfestdagan 2023 være åpen alle dager fra kl 17.00 til konsertstart.

Meerke Laimi Thomasson Vekterli (f 1987)

Norsk, sørsamisk illustratør og grafisk kunstner fra Røyrvik. Bachelor i arkeologi (2011) og i kunstfag (2022).

Meerke jobber med ulike medier, bl.a. tre, skinn, grafikk, fotografi og blandingsteknikker. Arbeidet tar utgangspunkt i minner, opplevelser og fornemmelser, blandet med inspirasjon fra naturen og landskapet.

Den samiske historia er en del av Meerkes identitet og ligger til grunn for hennes forståelse av verden – og blitt en del av hennes arbeid og uttrykk som kunstner. Heimplassen, med sin natur og kultur, er en stor inspirasjon til kunsten. Hun sier: «Gleden med kunst og det kreative har vært med meg siden jeg var liten. Jeg har fått mye oppmuntring og støtte fra mine foreldre og familie».

Utmerkelser:

  • 2018 Nominert til Nordisk råds barne- og  ungdomslitteraturpris for boka «En skikkelig flink liten reingjeter» som hun laget sammen med Anne-Grete Leine Bienti.
  • 2022 Tildelt Leif Anders Larsens Minnefond
  • 2022 Tildelt Dronning Sonjas Kunststipend (QSPA Inspirational Award), en pris som tildeles unge, lovende, nordiske grafikere

Juryen i QSPA begrunner tildelingen av prisen med følgende:

«MLTV leker fritt med overflater og mønster, teksturer og strukturer, sammensetninger og åpenhet. De mer tradisjonelle teknikkene som har sine røtter i den samiske håndtverks-tradisjonen blir utforsket og mikset med nye teknikker. Samtidig behersker hun med tradisjonelle trykkteknikker som tresnitt og linoleumssnitt. MLTV utforsker tydelig de tekniske prosessene og eiendommene til materialene hun bruker, og hun har en gjennomført og sterk forståelse av materialet. Med naturen og kulturen som tema, blir tydelige grafiske strukturer og uttrykk opprettet. Resultatene er subtile, og de åpner opp for uventede samlinger og verker».

Tidligere utstilt ved QSPA Gallery i  Oslo, Kjøpmannsgata Ung Kunst i Trondheim, Trondhjems Kunstforening og Edvard Munch-Haus Warnemünde i Tyskland, m.fl.

Bildene viser hennes arbeider både som illustratør og grafiker:

Peter Sutton (f. 1967)

Britisk kunstner født i Norwich, England. Bodd i Trondheim siden 2001.

Peter er utdannet innen glassmaleri – et håndtverksfag. Fasinasjonen for glasset, fargene og lyset er det han mener skaper kunsten. De siste 8 årene har han også jobbet som billedkunstner (maling).

Peter har deltatt i flere store utstillinger, bl.a. hos Galleri Ramfjord i Oslo, Trondhjems Kunstforening, Galleriet ved havet, Aure, Kunstmuseet Trøndelag (Namsos), Trøndelagsutstillingen med flere.

Store utsmykningsoppdrag i offentlige bygg:

  • Justvik kirke i Kristiansand og Hordabø kirke i Bergen
  • Nye Hønefoss kirke, altertavle ved fondveggen. 11 m høy, 160 kvadratmeter i glassfliser og eikelameller. Ferdig 2017.
  • St. Mary’s church in Greifswald, Tyskland. Et kapell fra 1200-tallet med bl.a. veggmalerier ble gjenoppdaget og restaurert, ferdig i september 2021.
    Peter Sutton sto for design av dør og vinduer.

Omtale:

«Han (Peter Sutton) har harmonisert eksisterende kunst i kirka med sin egen moderne tilnærming, skapt en atmosfære der besøkende føler seg velkommen. Bruker farge og form i forhold til rom på en måte som inspirerer til kontemplasjon (overveielse/grubling) og guddommelig tilknytning. Ulike materialer brukes i samarbeid med andre håndtverkere/kunsthåndtverkere.»

Peter’s søster Amanda snekret håndtak, nøkkel og plater som ble støpt i bronse.

Bildene viser: Utsmykning nye Hønefoss kirke, restaurering av St. Marys’s church, Greifswald, Tyskland og malerier: